Bahan-Bahan:
1 biji nanas
1 biji kelapa
2 cm halia
1.5 cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari daging
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah
1 sudu teh jintan manis
Daun kari
Garam secukup rasa
Cara-Cara:
Potong nanas 4 cm x 3cm. Ambil 3 sudu besar kelapa yang telah diparut dan goreng untuk dijadikan kerisik. Tumbuk sehingga pecah minyak. Panaskan minyak dalam periuk dam masukkan rempah kari yang digaul dengan air. Masukkan kerisik. Masukkan nanas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk. Masukkan halia, kulit kayu manis, jintan manis dan daun kari. Masukkan santan dan garam serta gula merah. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.
Sumber: Masakan Tradisional Utara 1991
http://resepi.mesra.net/Detailed/791.shtml
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment