BELILAH NANAS BANTING

SEDAP DIMAKAN DAN BERKHASIAT

Tuesday, 4 November 2008

TAT NANAS SEGI TIGA

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan kulit:
300 gm mentega
75 gm marjerin
100 gm gula halus
1 biji telur
1 biji kuning telur
3 sudu teh esen vanila

Bahan-bahan ayak:
400 gm tepung halus
100 gm tepung jagung
100 gm tepung kastard

Bahan-bahan inti:
1 biji epal (dibuang kulit, dibersih, diparut dan disejat airnya)
1 biji nanas (dibuang kulit, dibersih, diparut dan disejat airnya)
150 gm gula pasir
2 sudu besar mentega
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1 sudu teh serbuk pala

Bahan-bahan lain:
1 biji telur (dipukul sedikit)

Cara-Cara:

Putar mentega bersama marjerin dan gula halus hingga ia kembang. Masukkan telur bersama esen vanila, putar hingga ia sebati. Masukkan Bahan-bahan diayak bersama. Uli hingga menjadi doh. Perap selama 30 minit. Canai doh setebal 5 mm. Terap dengan acuan bulat ukuran 6 cm. Letak sedikit inti di tengahnya. Kemudian lipat untuk menjadikannya tiga segi. Sapu sedikit telur di atasnya. Buat hingga habis doh dan inti. Susun doh di atas dulang pembakar yang dilengser dengan sedikit mentega. Bakar pada suhu 180C selama 20-30 minit. Untuk membuat bahan inti pula, satukan parutan epal bersama parutan nanas, gula pasir, mentega, serbuk kulit kayu manis dan serbuk pala di dalam periuk di atas api yang sederhana. Masak hingga pekat. Angkat dan biarkan sejuk.
.
Sumber: Majalah Jelita Januari 1998
.

No comments: